Κριτικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις. Κριτική ψυχιατρική. Κριτική ψυχολογία

Η αντιψυχιατρική στην "εποχή της αμφισβήτησης"

Βιωματικές μαρτυρίες

Σελίδες από την ιστορία της τρέλας

Τρέλα και Τέχνη / Τρέλα και Λογοτεχνία

Art Brut / Ακατέργαστη Τέχνη

Το πλοίο των ενάρετων γυναικών (La Nef des dames vertueuses) του Symphorien Champier

    Το 1503 ο Γάλλος ουμανιστής γιατρός και συγγραφέας Συμφοριανός Σαμπιέ (Symphorien Champier, 1472-1540) εξέδωσε το ποιητικό του έργο "Το πλοίο των ενάρετων γυναικών" ["La Nef des dames vertueuses"], στο οποίο εξυμνούσε τις αρετές του γυναικείου φύλου και αναλάμβανε την υπεράσπιση του απέναντι στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της εποχής. Το ποίημα του Σαμπιέ μπορεί να θεωρηθεί απάντηση στον "αντιφεμινισμό" του Φλαμανδού Josse Bade (Γιόσσε Μπάντε), ο οποίος λίγα χρόνια νωρίτερα στο δικό του ποίημα, "Stultiferae naves" ή "Τα πλοία των τρελλών γυναικών", στηλίτευε τη "ροπή" του γυναικείου φύλου προς τις σαρκικές ηδονές και την ακολασία, δηλαδή προς την αμαρτία και την "αλογία".

"Το πλοίο των ενάρετων γυναικών"
Symphorien Champier
    Το ποίημα είναι γραμμένο σε δημώδη γαλλική γλώσσα και περιλαμβάνει τέσσερα βιβλία.
 •  Στο πρώτο, που φέρει τον τίτλο "Το άνθος των γυναικών", παρουσιάζονται βιογραφίες διάσημων γυναικών από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα, τη Βίβλο και την αγιογραφία.
 •  Το δεύτερο είναι αφιερωμένο στο γάμο· αναφέρεται στα αμοιβαία καθήκοντα των συζύγων, στην ανατροφή των παιδιών και δίνει ιατρικές και ηθικές συμβουλές.
 •  Στο τρίτο μνημονεύονται προφητείες που έδωσαν οι Σίβυλλες, οι θεόπνευστες δηλαδή γυναίκες προφήτες της αρχαιότητας.
 •  Τέλος, στο τέταρτο ("Το βιβλίο της αληθινής αγάπης") παρουσιάζονται επιλεγμένα αποσπάσματα από το υπόμνημα του νεο-πλατωνικού Ιταλού φιλοσόφου Μαρσίλιο Φιτσίνο (Marsilio Ficino) στο Συμπόσιο του Πλάτωνα.[1]

    Το έργο του Συμφοριάν Σαμπιέ επανεκδόθηκε στη Γαλλία το 2007.[2]

Χρήστος Μπελόπουλος  


1. Renée-Claude Breitenstein, "Symphorien Champier· la Nef des dames vertueuses· édition critique par Judy Kem", Renaissance and Reformation / Renaissance et Réforme, vol. 32, No 4 (2009).

2. Symphorien Champier, La Nef des dames vertueuses· édition critique par Judy Kem, éd. Champion, 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου