Ακατέργαστη Τέχνη • Maria Faustina Stefanini

Maria Faustina Stefanini (1899-1971)

    Η Μαρία Φαουστίνα Στεφανίνι γεννήθηκε το 1899 στο χωριό Μουλάτσο (Mulazzo) της Τοσκάνης. Το 1901 ο πατέρας της προσδοκώντας μια καλύτερη ζωή διέσχισε με τα πόδια τις Άλπεις και εγκαταστάθηκε στην Άνω Σαβοΐα. Έστησε ένα εμπορικό μαγαζί στο μικρό χωριό Τον (Thônes), και όταν έστρωσαν οι δουλειές του και απέκτησε μεγαλύτερη οικονομική άνεση έφερε στη Γαλλία και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του .

    Η Μαρία Φαουστίνα βοηθούσε τον πατέρα της στη δουλειά, και μεγαλώνοντας έγινε μια όμορφη και ελεύθερη γυναίκα με δυνατό χαρακτήρα και πλούσια ερωτική ζωή. Από τις ερωτικές της σχέσεις απέκτησε δύο εξώγαμα παιδιά, τα οποία κάποια στιγμή παράτησε στην πρόνοια, όταν αποφάσισε να εγκατασταθεί στο Παρίσι με την επιθυμία να γίνει ηθοποιός. Ζώντας έντονα τη ζωή τής πρωτεύουσας γνωρίστηκε με τον μαρκήσιο της Τεζ (Thèze) και παντρεύτηκε μαζί του. Σχεδόν αμέσως μετά τον γάμο τον εγκατέλειψε και ο μαρκήσιος για να την εκδικηθεί την κατηγόρησε ως κατάσκοπο. Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου συνελήφθη από τις γαλλικές αρχές με την κατηγορία της κατασκοπίας και κρατήθηκε για κάποιο διάστημα στη φυλακή.


    Όταν απελευθερώθηκε, εγκαταστάθηκε στο Λαμαλού Λε Μπαιν (Lamalou-les-Bains), ένα χωριό της Νότιας Γαλλίας. Ζώντας απομονωμένη και με την εικόνα της σωματικής φθοράς και των επερχόμενων γηρατειών να την στοιχειώνει, άρχισε να ασχολείται με τον πνευματισμό πιστεύοντας ότι είχε και η ίδια πνευματιστικές δυνάμεις και ικανότητες.

    Τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής της, παρόλο που δεν είχε διδαχθεί ποτέ σχέδιο ούτε είχε κάποια εικαστική παιδεία, βρήκε καταφύγιο στη ζωγραφική δημιουργώντας μέσα στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα περίπου τριακόσια πρωτότυπα και υψηλής αισθητικής έργα, στα οποία προβάλλεται με σουρεαλιστικό, "παραληρηματικό" τρόπο, ο ενδόμυχος εσωτερικός της κόσμος, οι εμμονές και οι εφιάλτες της. Ζωγράφιζε ελεύθερα συνήθως με ξυλομπογιές πάνω σε χαρτιά μικρών διαστάσεων, πολλές φορές στην πίσω πλευρά των αποδείξεων (διαστάσεων 10Χ30cm) ενός γειτονικού πρατηρίου υγρών καυσίμων.


    Τα Χριστούγεννα του 1970, μια γειτόνισσα είδε κρεμασμένο ένα σημείωμα στην εξώπορτα του σπιτιού τής Στεφανίνι  με την ένδειξη "Φεύγω για ταξίδι". Θορυβημένη έσπασε την πόρτα και βρήκε την Στεφανίνι σε ημιθανή κατάσταση, απόλυτα εξαντλημένη και ανήμπορη: Δουλεύοντας για μέρες ακατάπαυστα με πυρετική έξαψη είχε καλύψει όλους τους τοίχους του σπιτιού της με τοιχογραφίες παρόμοιου στυλ με τις μικρές ζωγραφιές της. Μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου και πέθανε λίγες μέρες αργότερα (αρχές του 1971).

    Η Μαρία Φαουστίνα Στεφανίνι πέθανε από εξάντληση, μπορούμε να πούμε, ζωγραφίζοντας. Ήταν η γιαγιά του Γάλλου σκηνοθέτη και συγγραφέα Φιλίπ Πολέ-Βιλάρ (Philippe Pollet-Villard). [1]
Μπελόπουλος Χρήστος   




1. Philippe Pollet-Villard, "The secret legacy of Maria-Faustina Stefanini", Raw Vision Magazine, n˚53.  https://rawvision.com/articles/maria-faustina-stefanini
•  Collection abcd - Art Brut, "Stefanini Maria Faustina": https://abcd-artbrut.net/collection/stefanini-maria-faustina/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου