"Η έννοια της σχιζοφρένειας". Απόσπασμα από ένα κείμενο του Ronald Laing

    «Η έννοια της σχιζοφρένειας είναι ένας ζουρλομανδύας που περιορίζει ψυχιάτρους και ασθενείς. Μπορούμε να καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει μόνον αν βγάλουμε αυτόν τον ζουρλομανδύα.

    Στον τομέα της ηθολογίας έχει αποδειχθεί ότι οι παρατηρήσεις αναφορικά με τη συμπεριφορά των αιχμαλώτων ζώων δεν μας λένε τίποτα αξιοσημείωτο για τη συμπεριφορά τους όταν βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Ολόκληρος ο σημερινός μας πολιτισμός ενδέχεται να είναι μια αιχμαλωσία. Οι παρατηρήσεις όμως απ' όπου άντλησαν ψυχίατροι και ψυχολόγοι με σκοπό να σχηματίσουν την κυρίαρχη εικόνα της σχιζοφρένειας έχουν γίνει σχεδόν αποκλειστικά πάνω σε ανθρώπινα όντα που βρίσκονταν σε διπλή ή ακόμα και σε τριπλή αιχμαλωσία.

Φρανσίσκο Γκόγια,
"Τρελός Αφρικανός" ( ̴ 1826)
Εικόνες της τρέλας
    Ο άνθρωπος δεν χρειάζεται πάντα κάγκελα στα κλουβιά του. Οι ιδέες είναι δυνατόν να είναι και αυτές κλουβιά. Οι πόρτες ανοίγουν στα ψυχιατρεία καθώς οι χημικοί καταναγκασμοί γίνονται αποτελεσματικότεροι. Οι πόρτες του μυαλού μας είναι πιο δύσκολο να ανοίξουν.

    Ο Μαρξ είπε: σε όλες τις συνθήκες ένας νέγρος έχει μαύρο δέρμα αλλά μόνο σε ορισμένες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες είναι σκλάβος. Σε όλες τις συνθήκες [σε όλες τις κοινωνίες] ένας άνθρωπος μπορεί να ακινητοποιηθεί, να χάσει τον εαυτό του, να αναγκαστεί να περιστραφεί και να κάνει μια μεγάλη διαδρομή προς τα πίσω για να τον ξαναβρεί. Μόνο όμως κάτω από ορισμένες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες θα υποφέρει από "σχιζοφρένεια"

--------------------------
   Σχετικές αναρτήσεις
•  Roger Gentis: Σαμανισμός και τρέλα
•  David Cooper· "Τί είναι η σχιζοφρένεια;"


1. Ronald Laing, Η πολιτική της Οικογένειας, σελ. 73-74, εκδόσεις Καστανιώτης, 1975.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου