Raymond Depardon: "Manicomio" (1979). Φωτογραφίζοντας τα ψυχιατρικά άσυλα της Ιταλίας

R. Depardon: San Clemente, 1979

      Το 1978 ψηφίστηκε στην Ιταλία ο περίφημος "Νόμος 180" που προέβλεπε το κλείσιμο όλων των ψυχιατρείων και τη δημιουργία εναλλακτικών δομών μέσα στην κοινότητα. Ο εμπνευστής του νόμου και διευθυντής του ψυχιατρείου της Τεργέστης Φράνκο Μπαζάλια (Franco Basaglia), η ηγετική μορφή της "Δημοκρατικής Ψυχιατρικής" (της ιταλικής εκδοχής του αντιψυχιατρικού κινήματος), προσκάλεσε τότε τον Γάλλο "ανθρωπιστή" φωτογράφο και σκηνοθέτη Ρεμόν Ντεπαρντόν (Raymond Depardon) να αποθανατίσει τη μουντή καθημερινότητα των "φρενοκομείων" πριν ξεκινήσει το οριστικό τους κλείσιμο και ξεχαστεί από τους ανθρώπους η φρίκη της ασυλιακής πραγματικότητας.

    Με τη βοήθεια του Μπαζάλια, ο Νπεπαρντόν επισκέφθηκε τα άσυλα της Τεργέστης, της Βενετίας, της Νάπολης, του Αρέτσο και του Τορίνο. Προϊόν της περιοδείας του υπήρξε μια σειρά λιτών ασπρόμαυρων φωτογραφιών ("Manicomio: Selected Madness [1]) που απεικονίζουν και αναδεικνύουν την καθημερινή βία και τη μιζέρια των ψυχιατρείων, την αργόσυρτη μονοτονία, την απομόνωση και τη μοναξιά, αλλά και τρυφερές ανθρώπινες στιγμές, σκιρτήματα ζωής που -παρόλα αυτά- δεν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν. (Album)

Raymond Depardon: Trieste, 1979

    Τρία χρόνια αργότερα ο Ντεπαρντόν επέστρεψε στην Ιταλία για να γυρίσει αυτήν τη φορά ένα ντοκιμαντέρ -φόρο τιμής στον Φράνκο Μπαζάλια που είχε εν τω μεταξύ πεθάνει (1980). Εγκαταστάθηκε στη Βενετία και για μερικούς μήνες παρακολούθησε την καθημερινή ζωή των ασθενών του ψυχιατρείου του Σαν Κλεμέντε (San Clemente), ενός από τα ψυχιατρεία της πόλης που από το 1880 στεγαζόταν στους χώρους ενός παλιού μοναστηριού πάνω στο ομώνυμο νησάκι. Η ταινία ("San Clemente") βγήκε στις αίθουσες του 1982. [2]


Απόσπασμα από την ταινία San Clemente (χωρίς υπότιτλους)

• • • • •

    Ο Ντεπαρντόν ασχολήθηκε και τα επόμενα χρόνια με τα προβλήματα της ψυχιατρικής γυρίζοντας τις ταινίες "Επείγοντα" (1988) και "12 ημέρες" (2017).

Χρήστος Μπελόπουλος     



   Manicomio (Τρελλοκομείο). Φωτογραφικό άλμπουμ (1979)


Raymond Depardon: Collegno, 1979

R. Depardon: San Servolo, 1979
R. Depardon: San Clemente, 1979

R. Depardon: San Clemente, 1979

R. Depardon: San Clemente, 1979
R. Depardon: San Clemente, 1979

Raymomd Depardon: San Clemente, 1979



   Παραπομπές

1. Raymond Depardon, Manicomio: Selected madness, ed. STEIDL, 2014.

2. Raymond Depardon, San Clemente (1982): https://www.imdb.com/title/tt0176117/
•   Ολόκληρη την ταινία στον ιστότοπο:  Watch Videos Online· http://www.veoh.com/watch/v69835786AF73f5rE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου