Ο Σύνδεσμος Φιλαδέλφεια και η θεραπευτική κοινότητα στο Κίνγκσλεϋ Χωλ (Kingsley Hall)

    Το 1964 ο Ρόναλντ Λαινγκ μαζί με τον Ντέιβιντ Κούπερ, τον Ααρών Έστερσον και άλλους ριζοσπάστες ψυχιάτρους ίδρυσαν τον Σύνδεσμο Φιλαδέλφεια (Philadelphia Association), μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση που είχε ως στόχο τη δημιουργία εναλλακτικών ψυχιατρικών δομών στις οποίες θα μπορούσαν να καταφεύγουν ψυχικά πάσχοντες που δεν επιθυμούσαν να εισαχθούν σε ψυχιατρικά νοσοκομεία και να υποστούν τις παραδοσιακές θεραπείες της ορθόδοξης ψυχιατρικής. Διασημότερη από τις εναλλακτικές αυτές δομές υπήρξε η αντι-ιεραρχική θεραπευτική κοινότητα του Κίνγκσλεϋ Χωλ (στο Ανατολικό Λονδίνο), η οποία λειτούργησε υπό την διεύθυνση του ίδιου του Λαινγκ από το 1965 έως το 1970, οπότε και έκλεισε αναγκαστικά μετά από διαμαρτυρίες των περιοίκων.

Η Μαίρη Μπαρνς στο δωμάτιό της
στο Κίνγκσλεϋ Χωλ
    Εμβληματική μορφή του Κίνγκσλεϋ Χωλ (και της αντιψυχιατρικής) αναδείχθηκε η Μαίρη Μπαρνς (Mary Barnes), μια πρώην νοσηλεύτρια με πλούσιο ψυχιατρικό ψυχωτικό ιστορικό, η οποία είχε ζητήσει να γίνει μέλος της θεραπευτικής κοινότητας επηρεασμένη από την ανάγνωση του "Διχασμένου εαυτού". Η Μαίρη Μπάρνς κατά τη διάρκεια  της παραμονής της στο Κίνγκσλεϋ Χωλ θα κατορθώσει να ξεπεράσει την ψύχωσή της με τη φροντίδα και τη συμπαράσταση του Αμερικανού ψυχιάτρου Τζο Μπερκ (Joe Berke) και θα εξελιχθεί σταδιακά σε ταλαντούχα ζωγράφο. Επιβεβαίωσε έτσι με το παράδειγμά της μια από τις κεντρικές θέσεις του Λαινγκ, ότι δηλαδή η τρέλα (η ψύχωση) δεν οδηγεί αναγκαστικά στη διάλυση και την εξαθλίωση, αλλά αντίθετα θα μπορούσε, υπό κάποιες προϋποθέσεις, να δώσει διέξοδο σε έναν περισσότερο αυθεντικό τρόπο ζωής. (Η Μαίρη Μπαρνς θα διηγηθεί την εμπειρία της -το "ταξίδι" της- σε ένα βιβλίο που θα γράψει το 1971 από κοινού με τον "συν-θεραπευτή" της Τζο Μπερκ με τίτλο "Μέρι Μπαρνς: Δύο εξιστορήσεις ενός ταξιδιού διαμέσου της τρέλας"[a].

"Δύο εξιστορήσεις ενός ταξιδιού
 διαμέσου της τρέλας"
    Μετά το κλείσιμο του Κίνγκσλεϋ Χωλ, ο Λαινγκ ανέστειλε προσωρινά και τη λειτουργία του ιδιωτικού του ιατρείου με σκοπό να ταξιδέψει για μερικούς μήνες στην Ινδία και την Κεϋλάνη. Είχε ήδη αρχίσει να αποστασιοποιείται από την ψυχανάλυση αλλά ακόμη και από την ριζοσπαστική ψυχιατρική (και ιδιαίτερα από τις πολιτικές θέσεις του Κούπερ, με τον οποίο άλλωστε είχε έρθει σε ρήξη σχετικά με την χρήση του όρου αντιψυχιατρική τον οποίο ο Λαινγκ δεν αποδεχόταν), και να στρέφει το ενδιαφέρον του στις ανατολικές φιλοσοφίες, τον μυστικισμό και τις εναλλακτικές ψυχοθεραπείες.

 Χρήστος Μπελόπουλος    


a. Mary Barnes - Joe Berke, Mary Barnes: Two Accounts of a Journey through Madness, MacGibbon & Kee, 1971.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου