H εξέγερση των τρελών στο άσυλο της Bicêtre τον 19ο αιώνα

Henri Meyer, Une révolte de fous à Bicêtre, 1890
Henri Meyer, Une révolte de fous à Bicêtre, 1890

    Στο παρισινό ψυχιατρικό άσυλο της Μπισέτρ υπήρχε από τα μέσα του 19ου αιώνα μια ειδική πτέρυγα "υψίστης ασφαλείας", όπως θα λέγαμε σήμερα, στην οποία έκλειναν υπόδικους πάσχοντες που περίμεναν να δικαστούν αλλά και τους "δυνητικά επικίνδυνους" τρελούς, τους "δύστροπους" και τους ανυπότακτους. Το τμήμα, στο οποίο επικρατούσαν άθλιες συνθήκες, μπορούσε να "φιλοξενήσει" μέχρι τριάντα κρατουμένους. Στις 25 Μαίου του 1890, ορισμένοι από αυτούς εξεγέρθηκαν. επιτέθηκαν και κακοποίησαν τους φύλακες τους. Με επέμβαση του στρατού, η εξέγερση γρήγορα έλαβε τέλος. Οι εξεγερμένοι διαχωρίστηκαν και διακομίστηκαν σε διαφορετικά άσυλα. 

    Την στιγμή της επέμβασης του στρατιωτικού αποσπάσματος και την προσπάθεια αντίστασης των ολιγάριθμων εξεγερθέντων "παραφρόνων" απεικονίζει ο εικονογράφος Ανρί Μεγιέρ (Henri Meyer, 1844-1899) στο παραπάνω σχέδιο του, που δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουνίου του 1890 στην εβδομαδιαία εφημερίδα Le Journal Illustré (Λε Ζουρνάλ Ιλλυστρέ).


     Πηγές: 
   • Criminocorpus (Musée d'histoire de la justice, des crimes et des peines): "Quartier de la sûreté de l'hôpital Bicêtre".
   • Annales médico-psychologiques, n° 12, 1890. Internet Archives.
   • Le Journal Illustré N°23, 8 Juin 1890.


     Σχετικές αναρτήσεις:
   • "Σοσιαλιστική Κοινότητα Ασθενών" της Χαϊδελβέργης (SPK)· το πιο ριζοσπαστικό αντιψυχιατρικό εγχείρημα στην δεκαετία του 1970
   • Ο John Thomas Perceval και η "Εταιρεία Φίλων των Υποτιθέμενων Φρενοβλαβών"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου