Geertgen tot Sint Jans, "Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής στην έρημο"

Geertgen tot Sint Jans (alias Gérard de Saint-Jean)
"O Ιωάννης ο Βαπτιστής στην έρημο", ~1490. Λεπτομέρεια.

     "Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής στην έρημο" (1480/95), πίνακας του Χεέρτχεν τοτ Σιντ Γιανς[1] που βρίσκεται σήμερα στην Πινακοθήκη του Βερολίνου, παριστάνει τον Ιωάννη ξυπόλητο και ντυμένο με ένα ρούχο από χονδρό ύφασμα να κάθεται συλλογισμένος και μελαγχολικός πάνω σε έναν βράχο. Στο βάθος διακρίνονται αμυδρά τα κτήρια μιας πόλης. Γύρω από το κεφάλι του ένα διακριτικό ακτινωτό φωτοστέφανο· κοντά τους ένα κατάλευκο φωτοστεφανωμένο  πρόβατο, σύμβολο τού ίδιου τού Ιησού: “ Ἴδε ὁ ἀμνὸς τοῦ θεοῦ, ὁ αἴρων τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου.”  

   Ο τόπος που ζούσε και δίδασκε ο Ιωάννης, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, ήταν μια έρημος της Ιουδαίας κοντά στην πόλη που γεννήθηκε. Στην σύλληψη όμως του Χεέρτχεν, όπως και στον αντίστοιχο πίνακα του Ιερώνυμου Μπος, η έρημος έχει αντικατασταθεί από έναν τόπο καταπράσινο με τρεχούμενα νερά, έναν τόπο που σφύζει από ζωή, από την "πραγματική" ζωή. Η "έρημος" του Ιωάννη είναι η έρημος της μοναξιάς και της απομόνωσης του, πηγή της μελαγχολίας, των αμφιβολιών και των ερωτημάτων που αυτή γεννά. 

ΨυχοΑντιΜαχίες   


1. Ο Ολλανδός ζωγράφος Geertgen tot Sint Jans (Χεέρτχεν τοτ Σιντ Γιανς), για τον οποίο ελάχιστα πράγματα μας είναι γνωστά, γεννήθηεκε στο Λέιντεν της Ολλανδίας μεταξύ 1460 και 1465 και πέθανε στο Χάαρλεμ τριάντα πρίπου χρόνια αργότερα. Το όνομά του ("Γεράρδος του Αγίου Ιωάννου") το οφείλει στο ομώνυμο μοναστήρι της αδελφότητας των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου, στο Χάαρλεμ, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου